RE-BUILT Glass

Kutatási területem: 2019-óta

„AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM ÚNKP-21-2-I KÓDSZÁMÚ ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁG PROGRAMJÁNAK A NEMZETI KUTATÁSI, FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS ALAPBÓL FINANSZÍROZOTT SZAKMAI TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.” a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) mester munkámhoz csatlakozván.

Az Új Nemzeti Kiválóság Kutatói Ösztöndíjam címe:

Öblös- és építészeti üveg, üvegiszap hulladék újrahasznosítása a fenntarthatóság jegyében.
TÉMAVEZETŐM: Kondor Edit DLA


Az öblös és ÉPÍTÉSZETI ÜVEGHULLADÉK és ÜVEGISZAP felhasználási területeit és módjait kutattam.

Szakdolgozatom címe:Hulladékfeldolgozás vizsgálata az üveg területén. KONZULENSEM: Ébli Gábor PhD

Szakdolgozatom áttekinti a kérdéskör hazai és külföldi helyzetét, a témában született kutatásokat a veszprémi anyagkutató tanszék segítségével, majd saját kísérleteimre összpontosít, amelyeknek komoly eredményei születtek: egy új találmány és újfajta szilikát anyagok!

Az öblös- és építészeti üveg hulladékot jelenleg szelektíven gyűjtik. Az öblösüveg újrahasznosíthatósága biztosított, mosással, olvasztással vagy ép üvegeknél/visszaváltásnál mosással és újra palackozással. Az építőipari hulladékokat őrlés után üvegaszfaltban, üveggyapotban, habkavicsban hasznosítják újra. Az építészeti üveghulladékok, mint a float üveg és üvegiszap visszaforgathatóságára és az alacsonyabb energia igényű eljárások vizsgálatára fókuszáltam, amely évente több ezer és több száz tonna nyersanyagot foglal magába. 

Kísérleteiben az IPARMŰVÉSZET területén alkalmazható eljárásokra fókuszáltam.
A különböző hőfokokon és adalékkal, színező anyagokkal dolgoztam meg a nyersanyagokat, melyek nagyon impresszív végeredményt mutatnak. A kapott eredmény alkalmas fusing technológiával üvegcsempe, üvegtégla, és építészeti üveglap előállítására, valamint pate-de-verre üvegművészeti technológiával előállított dísztárgyak elkészítésére.

Egy új hőszigetelő anyag találmányom is lett. Az új Hőszigetelő anyag neve: Habüveg!

Az anyagkísérletek bemérésében a veszprémi Pannon Egyetemen Mérnöki Kar segített nekem.                       

KONZULENSEM: Dr. Korim Tamás PhD

Konklúziók:
Az építészeti float üveghulladék és üvegiszap újra-hasznosítható design termékekben!A visszaforgatott anyagokból készülő építészeti elemek kevesebb energia felhasználásával állíthatóak elő, mint az újak.

Vízió: - Olyan iparművészeti termékek létrehozása amelyek nem csak díszítik otthonodat, hanem gyártásuk során hulladékot hasznosítanak fel, amivel védik a bolygónkat a haszontalan hulladékok felhamozásától és a szén-dioxid kibocsátásától!

Misszió: - Az építészeti üveghulladék tudatos szelektív gyűjtése, és másodlagos élete, értékes DESIGN termékekben.

Alapérték: - Kézzel készített, fenntarthatóan tervezett kortárs iparművészeti, design termékek, építészeti elemek létrehozása építészetiüveg hulladékból.

Megszülető termékek:  

Interjúk velem a témában:

 1. Hypeandhyper HU: https://hypeandhyper.com/designba-ontott-uveghulladek/
 2. Hypeandhyper EN: https://hypeandhyper.com/glass-waste-molded-into-design-introducing-the-new-silicate-material/ 
 3. Klasszik Rádió: Az üveghulladékok új élete - Klasszik Rádió interjú
 4. Sokszínű vidék: https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2022/10/23/uveg-uvegmuvesz-gereczne-deak-zsuzsanna-uveghulladek-domaszek-csongrad-csanad-megye/
 5. Player: https://player.hu/eletmod/re-built-glass-uveg-ujrahasznositas-deak
 6. ELLE DECORATION: 2023. január és március 
 7. ELLE DECO - EDIDA 2023. Díj jelöltje - Az év fenntartható kezdeményezés kategóriában.
 8. https://www.delmagyar.hu/helyi-kozelet/2023/07/a-dizajnvilag-oscar-dijara-jeloltek-deak-zsuzsannat 
 9. https://egy.hu/kult/a-design-szakma-oscarjanak-varomanyosa-deak-zsuzsanna-uvegmuvesz-113398 
 10. https://sokszinuvidek.24.hu/2023/10/16/uveg-uvegmuvesz-iparmuvesz
 11. A Magyar Kultúra októberi számában, Gáspár Kinga beszélget velem. https://magyarkultura.hu/lapszam/szemet/
 12. Szeged365.hu - Domaszéki művésznő kapta a design szakma Oscar-díját
 13. ELLE DECO

Mestermunkám címe: Re-built Glass. - Az újjá épített üveg.

Diplomamunkám üvegfelületeinek tervezésében a népi építészet logikus egyszerű osztottságára, az eredeti szerkezet értelmezésén alapuló, puritán szerkesztési elvek alkalmazására törekedtem. Ez a projekt egyrészt arról szól, hogy hogyan gondolhatjuk át a hulladékmennyiség csökkentésének folyamatát. Másrészt arról, hogyan kell átalakítani az eredeti üveghulladékot, hogyan tudjuk láttatni ezt a megváltozott, új anyagot. Feltárni, milyen szép és meglepő felületeket, textúrákat hozhatunk létre belőlük, művészi igényű munkáknál, építészeti elemeknél. A tervezésemben olyan design létrehozása a célom, amelyben a fenntartható fejlődés szempontjait igyekeztem figyelembe venni és az ökológia védelmében a teljes termelési ciklusra való tervezést részesítettem előnyben.

TÉMAVEZETŐ: Mohácsi András DLA


A Magyar Divat & Design Ügynökség 360 DESIGN BUDAPEST Kiállításán: – 2022.10.3-9. - BÁLNÁBAN jelent meg először ez az új szilikát anyagom, egy mozgó falban, amit én terveztem.