Üvegszobrász

Többféle üvegszobrászati technika létezik, én a meleg megmunkálások közül az alábbi kettőt szertném bemutani.

A Casting és Pate-de-verre technikák

Pate-de-verre technika: Az üvegdarát, vagy frittet használunk ennél az eljárásnál, ahol az üvegpasztát (egy színtelen üvegfritt és színes üvegpor  tapétaragasztóval való összekeverésével hozunk létre) a formába tesszük és alacsony hőfokon az üveg szemcsék összetapadnak, viszont még nem folynak meg. Szobrászati és díszüveg munkák megvalósítására használják.

Modell készítés: agyag, viasz, gipsz.

Casting technológia: A casting technológia egy üvegöntési eljárás, amelynél inkább üvegtömböket szoktunk használni. Itt a forma fölé helyezett virágcserépből folyik be az üveg a gipszformába, így egy jó minőségű öntvényt kapunk, amely átlátszó. Amennyiben frittet vagy apróra tört üvegcserepet használunk, egyre több fátyol és apró buborék kerül az üvegbe, így homályosabb és kevésbé átlátszó lesz.

Olvasztásnál fontos figyelembe venni: Hőtágulási együtthatót, Viszkozitást, Kristályosodási képességet (devitrifikációt), Üvegfeszültséget és csökkentését. Ezek ismeretei teszik lehetővé egy műalkotás olvasztásos technikával való megszületését.

 Csiszolóanyagok, üvegcsiszolás

A leolvasztott üveg ezek után egy hosszadalmas csiszolási fázison megy keresztül.

Ehhez szükségünk van:

  1. szemcsére= gömb alakú, élekkel osztott felület.
  • Szabad szemcsés csiszolás= nem rögzített szemcsék. Fázisai: 1. durva csiszolás 80-100 mikron 2. Finom csiszolás 100-800 mikron 3. Polírozás 800-2000 mikron. Anyagai: Szilícium karbit (SiC) szürke színű, nehéz por + szükség van még emberi erőre, a nyomáshoz az üveg megtartásához. Kagylós kitörések miatt, matt és érdes lesz az üveg. A sorrend mindig állandó: durva (nagyjázás), finom (finomítás), polírozás (lesimítás, élesítés, fényesítés)
  • Kötött szemcsés csiszolás: csiszolókorongok, a különböző méretű szemcsék rögzítve vannak korongokhoz. Van gyémánt, parafa stb. Kötések: fémkötés (fém ágyban kerül 120m-ig), Műanyag kötés 120-tól felfelé, Keramikus kötés 1300°C ráégetve.
  1. csiszoló gépre: Ami lehet vízszintesen forgó fém korong vagy egy kézi csiszoló. Csakis vizesen csiszolunk, fordulatszabályozható 100-3000-ig. Polírozás: függőleges tengelyű gépen, vagy kézi polírozóval. Amihez parafa, gyapjúkorong szükséges. Függőleges tengelyű korong sebessége: 20fordulat/perc.
  1. vízre

Ha szeretnél még többet tudni az üvegművészetről, akkor jelentkezz workshopjaimra az alábbi linkre kattintva. Itt kiválaszthatod tanfolyamjaimat:https://deakdesign.hu/hobbytanfolyamok

#üvegszobor, #üvegdíj, #üvegszobrász, #üvegművész, #üvegplasztika, #horváthymártonüvegművész, #botospéterüvegművész, #siporbalázsüvegművész, #üvegszobor, #üvegdíj, #üvegszobrász, #üvegművész, #üvegplasztika, #horváthymártonüvegművész, #botospéterüvegművész, #siporbalázsüvegművész, #üvegszobor, #üvegdíj, #üvegszobrász, #üvegművész, #üvegplasztika, #horváthymártonüvegművész, #botospéterüvegművész, #siporbalázsüvegművész