Tiffany üveg

A tiffany üveg története, Louis Comfort Tiffany nevéhez fűződik. (New York 1848. február 18. – 1933. január 17.) amerikai művész, üvegfestő, fotográfus, formatervező, belsőépítész a Tiffany technológia kidolgozója. 

Apja, Charles Louis Tiffany a XIX. századi New York egyik leghíresebb ékszerész cégének, a Tiffany & Co-nak volt a tulajdonosa.

Iskoláit a Pennsylvania Military Academy-ban, a Pennsylvaniai Chesterben és az Eagleswood Military Academyben, Perth Amboyban járta. 1872-ben megházasodott Mary Woodbridge Goddarddal, 4 gyermekük született. Művészi pályája kezdetén festészetet tanult. Az 1870-es évekig Tiffanyt a díszítőművészetek érdekelték. Ő és John La Farge festő üvegfestést tanultak Brooklynban a Heidt üveggyárban. Egyénileg kísérleteztek több üveg „összefoltozásában”. Tiffany a folyékony üveget színezékekkel keverte össze, és így csodás ragyogású üveg születhetett meg a gyártási folyamat végén. Ezt 1880-ban szabadalmaztatta.

1879-ben megalapította a Louis C. Comfort Companyt. A cég magán- és középületeket díszített. Ezek közül két kiemelkedően nagy munka New Yorkban található, a 7th Regiment Armory (1880) és a H. O. Havemeyer-ház (1890), amely később megsemmisült.

1892-ben megalapította a Tiffany Glass and Decorating Companyt, amely festett üvegablakok és üvegmozaikok készítésére szakosodott. Ekkorra dekorációs és használati tárgy céljára fújt üvegeket is készítettek már, és 1893-ban elkészítette saját kemencéit is.

A nagy áttörést az 1900-ban Párizsban rendezett világkiállítás jelentette számára. Itt mutatta be a saját maga készítette irizáló üveget és a több színben pompázó opalizáló üveget. Ezt követően a világ egyik legkeresettebb művészének számított.

1900-ban a vállalatot átnevezték „Tiffany Studios”-nak. A következő években ékszereket, zománcokat, lámpákat, mozaikokat és hatalmas méretű festett üvegablakokat is készítettek.

Egy új technikát, az ún. Tiffany-technikát dolgozott ki, ami újabb megoldást jelentett az ólomüvegezésben. Itt nem ólomprofillal illesztették az üvegdarabokat egymáshoz, hanem az üvegek szélét sárgaréz szalaggal vonták be, amelyeket utána az illeszkedési pontoknál össze kellett forrasztani. A forrasztóanyag cin vagy ón, aminek olvadási pontja alacsony, hozzátapad a rézhez, és így teszi lehetővé, hogy az összeillesztett üvegdarabok egyben maradjanak.

Ez a technika azért volt mérföldkő a díszüveg-készítés területén, mert ennek köszönhetően vált lehetővé, hogy lágyabb íveket tartalmazó alkotások, például díszlámpák születhessenek. Ezek a lámpák voltak az ún. Tiffany-lámpák, amelyek színes üvegdarabokból álltak, különböző mintáik és formáik voltak, és a szecesszió stílusát tükrözték.

Ha szeretnél még többet tudni az üvegművészetről, akkor jelentkezz workshopjaimra az alábbi linkre kattintva. Itt kiválaszthatod tanfolyamjaimat:https://deakdesign.hu/hobbytanfolyamok

Néhány általam készített tiffany üveg képet itt nézhetsz meg:https://deakdesign.hu/tiffanyuveg

Ha felkeltettem érdeklődésedet, keress bizalommal :) +3670 948 88 99-es telefonszámon.

#tiffanyüveg, #tiffanytanfolyam, #tiffanyüvegtanfolyam, #tiffanyüvegszeged, #tiffanyüvegajtóba, #tiffanyüvegangyal, #tiffanyüveg, #tiffanytanfolyam, #tiffanyüvegtanfolyam, #tiffanyüvegszeged, #tiffanyüvegajtóba, #tiffanyüvegangyal,#tiffanyüveg, #tiffanytanfolyam, #tiffanyüvegtanfolyam, #tiffanyüvegszeged, #tiffanyüvegajtóba, #tiffanyüvegangyal,