Ólmozott üveg technika

Az ólmozott üvegablakok készítése:

Először szeretném az elnevezést tisztázni, mert sokan helytelenül mondják a nevét. Ólmozott üvegnek hívjuk, hiszen ólomprofil közé szorítjuk az üveget nem pedig ólomüvegnek.

A technológia rövid meghatározása a következő:

Tervkarton alapján a megfelelő méretű, formájú és színű üvegdarabok ólomfoglalatba illesztése s ennek felforrasztása. 

Ólom: egy igen puha fém, alacsony olvadáspontú és jól forrasztható.

Ólomsín: H, U profilú.

Ólomsín készítése: Egy 50 cm tömör rúdból – 2m H-profilt készítenek/ húznak, két darab hengerpár segítségével. Jó tulajdonsága, hogy alacsony hőfokon megmunkálható. Rossz tulajdonság: haj-, foghullás, sárga bőr (ezért ajánlott forrasztásnál szájmaszkot használni). Ón ötvözettel az évszázadok alatt puhábbá/jobbá/kezelhetőbbé tették: 2/3 ón, cin – 1/3 ólom ötvözettel. Nagyobb felületek összerakásnál vas merevítéses profil használata ajánlott. Forrasztásnál többféle alkalmazás lehetséges, az egyik, hogy a csomópontokat/illesztéseket forrasztjuk össze vagy az egész felületet átforrasztjuk.

Szerszámok: ólmozó kés, üvegvágó, olló, kalapács, ólmozó szegek, törőfogó.

Az Üveg főbb fajtái és ezek felhasználási területei:

  • Kalcium-nátrium (mész-nátron) üveg: főként tábla- és öblösüvegként ism. főként, palacküveg.
  • Kalcium-kálium (káli) üveg: finomabb üvegfajta, csiszolt üvegtárgyak, laboratóriumi eszközök.
  • Ólom(kristály)üveg: kitűnő minőségű üveganyag, finom, csiszolt használati üvegtárgyak, optikai, sugárvédelmi tárgyak.
  • Boroszilikát üveg: hőálló háztartási, műszaki, laboratóriumi üvegtárgyak készítésére.

A színes üvegek: Ma már színező oxidokkal, anyagában színezett üveglapok kaphatóak, mint a Magyarországon is jól ismert Spectrum üvegcsalád. Überfang: 2 rétegű üveg.

Ólmozott üveg készítésnél használt technikák:

  • Schwartzlot: vasoxidban dús, fekete kontúr és árnyékoló festés (a fekete különböző árnyalataival). A szürke tónus változata az ún. en grisaille-festés.
  • Silbergelb: Ezüsttaratalmú, az ezüst redukcója során, az üvegfelületen átlátszó sárga színt eredményező festés.
  • Kunstrot: Aranytartalmú, jellegzetesen vörös, aranyrubin színű festék, mely az antik üveg felületén igen vékony filmként, rétegként jelenik meg.

A kézi üveggyártás:

  Az ókori Egyiptomban kezdetben az onyx nevű zöldes árnyalatú drágakő szolgált ablaküvegként. Mind az onxyról, mind később az üvegről elmondható, hogy rendkívül drága volt, így csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak. Az onyxot később felváltotta az antik üveg, üveghutát készítettek, ez a zártterű üvegolvasztás. Kialakul az Üvegfúvó. Üveglepényeket húznak szét fogóval. Különböző bronz, kőlapokon igyekeztek síkra teríteni. (Nem volt egyenlő vastag). Anyagvastagság egynelőtlen és fogónyomok az üvegben (ebből tudjuk, hogy így történhetett.)

  Az ókori Rómában (pompei), kitalálták a Pörgetést, erre utalnak az üvegen a koncentrikus körök menti rajzolatok. Egyenetlen anyagminőség, buborékok, fúvócső középső nyoma. A pörgetett üveg sokáig fennmarad, strapabíró (pl.: visegrádi, Hunyadi Mátyás palotában). Nagyobb darabokat nem tudtak ezzel az eljárással készíteni.

   A középkorban alkalmazták a koronás módszert is, amikor kis gömböt fújtak a fúvócső végén, ezt egyik oldalon felnyitották, majd pörgették, és a centrifugális erő hatására körlappá nyúlt a gömb. Hűtés után letörték, és ezeket a korongokat építették be ólomkeretbe.

Az üvegfúvás során rájöttek arra, hogy ha az üvegolvadékot fémlapra csorgatják, akkor az szétterül, illetve tovább nyújtható. Így alakult ki a hengerelés technikája, amikor az üvegolvadékot egy fémasztalra teszik, amin egy kerékkel mozgatható henger van. A kereket tekerve egyik, illetve másik oldalra, a henger kinyújtja az üvegolvadékot. Később ezt úgy fejlesztették tovább, hogy két asztal és két henger volt összekapcsolva. Az egyik asztalról áthengerelték az üveget a másik asztalra, így egyenletesebb vastagságot kaptak.

    Román kori, középkori építkezések (Kereszténység megerősödéséval nő a templomok, üvegablakokra való igény). Kialakul a Hengerfújás technikája. Létrejön egy vékony falvastagságú, egységes minőségű, könnyen színezhető, akár nagyobb méretek elkészítésére alkalmas technológia. Egy hengert fújnak (faformába, tölgyfa), majd szétnyitják és kilapítják. (800-1000évtől - 1890-ig megmarad ez a technológia).

Ford Henry (autó) feltalálása, gépesíti majd a hengerfújást. A kezdeti időkben a fúvott üveghengert szétvágás után kiterítették, és előmelegített vashengerekkel közel egyenletes felületűvé hengerelték, így készült, az első ablaküveg. Így nagyobb üveglapot lehetett előállítani, mint a hengereléssel és gazdaságosabb is volt.

Ha szeretnél még többet tudni az üvegművészetről, akkor jelentkezz workshopjaimra az alábbi linkre kattintva. Itt kiválaszthatod tanfolyamjaimat: https://deakdesign.hu/hobbytanfolyamok

#ólomüveg, #templomüveg, #ólomüvegkészítés, #ólomüvegablak, #ólomüvegkészítéstanfolyam, #ólomüvegtanfolyam, #ólomüveg, #templomüveg, #ólomüvegkészítés, #ólomüvegablak, #ólomüvegkészítéstanfolyam, #ólomüvegtanfolyam, #ólomüveg, #templomüveg, #ólomüvegkészítés, #ólomüvegablak, #ólomüvegkészítéstanfolyam, #ólomüvegtanfolyam, #ólomüveg, #templomüveg, #ólomüvegkészítés, #ólomüvegablak, #ólomüvegkészítéstanfolyam, #ólomüvegtanfolyam,